מאמרים
העיתון האלקטרוני "עיצוב תדמית"
שפת גוף סלולרית
מאת: חגית גיטה
טכנולוגיית הטלפונים הסלולרים הביאה בעקבותיה תרבות חדשה: שפה, מנהגים, הבעות, תנועות וגינונים.
יותר מ- 80% מהאוכלוסיה בישראל, נושאים עימם טלפונים סלולריים צמוד לגופם. הטלפון הוא חלק מההופעה והוא הופך את נושאיו לזמינים כל הזמן.
לא אחת מתגלה מול עינינו תמונה המשקפת מציאות מחיי היום יום: הדובר במכשיר הסלולרי מחזיק אותו צמוד אל האוזן, נדמה כי כל גופו מכוון וממושמע למהלך השיחה המתקיימת. הבעות פניו משתנות בהתאם לתוכן השיחה ונדמה כאילו נחשפה לעיני כל מערכת היחסים הבינאישית של הדובר במכשיר הסלולרי עם שותפו או שותפתו לשיחה.
התפתחות הטכנולוגיה הסלולרית בשנים האחרונות, שינתה באופן משמעותי ביותר את מערכות היחסים הבינאישיות. היכולת להיות זמינים בכל רגע נתון בשעות היממה חושפת אותנו להתנהגויות חברתיות חדשות, כיוון שבמרבית הזמן אנחנו נמצאים בתוך חברה. אם בזמן העבודה, או בקניות או בפגישה עסקית תמיד סביבנו אנשים ופתאום מצלצל הטלפון. לרגע נעלמים כולם, ואנו שקועים בתוך שיחת הטלפון כאשר אנו חשופים לעיני כל, אפילו בשעה שאנחנו מנהלים את שיחותינו האישיות ביותר.
הקונפליקט בו שרוי האדם המחזיק בטלפון נייד, מתבטא ברצון שלו להיות זמין מצד אחד ומצד שני החשיפה שתהווה השיחה האישית. חיינו נפרסים לעיני כל בעת שיחה במכשיר הסלולרי, לעיתים במודע או שלא במודע. אנחנו כועסים בעת השיחה, או לחילופין צוחקים, לוחשים ואפילו מתרגשים בטלפון והכל לעיני כולם.
בעבר, שיחות כאלה היינו מנהלים במכשיר הטלפון מאחורי הדלת. משתדלים לסגור עסקאות בשקט ובצנעה, נמנעים מלספר סיפורים בקולי קולות כדי שלא יגיעו לאזניים לא נכונות, שומרים בדבקות רבה על פרטיותנו. לפתע הכל השתנה. בעזרת הטלפון הנייד אנחנו יכולים ליצור לנו כמעט כל תדמית שנחפוץ ואולי גם לשנות תדמית.
ככל שהטלפון יצלצל יותר נתפס כאנשים עסוקים יותר, חשובים יותר ואם כולם מתענינים בנו סימן שאנו גם חכמים ומוכשרים. כך בעזרת מספר שיחות ליום ליד חברים אני הופך מבחור או בחורה שקטים למאוד מבוקשים.
בהתבוננות בשפת גופו של האדם המשוחח במכשיר הסלולרי, קל מאוד להבחין באיזה סוג של שיחה הוא מצוי - האם זו שיחה אישית ופרטית או שמא שיחה עסקית.
נגישותו של הטלפון הנייד חושפת אותנו בציבור למצבים שונים בעת ביצוע שיחת הטלפון בין אם זאת שיחה עסקית או חברתית או אינטימית.
בהתבוננות בשפת גופו של המצוי בשיחה אינטימית, נבחין מיד כיצד גופו מחפש מקום שקט ומבודד, טון דיבורו נחלש, היד מגינה על הפה ברצון למנוע הקשבה מהסובבים אותו, המבטים של הדובר רצים לכל עבר כדי לבחון האם מישהו בסביבה מאזין, גופו מקופל או שפוף.
מטרתו לסיים את השיחה מהר ככל האפשר, ולחזור אל המתרחש במקום. הדובר במכשיר הסלולרי מתנהג כאילו "נתפס בקלקלתו".
בשיחה עסקית בפרהסיה המתרחשת באמצעות המכשיר הסלולרי, מתנהג הדובר בדיוק להיפך: אנחנו אוהבים מאד שכולם ידעו עלינו, במיוחד כאשר יש לנו עבודה שאפשר להתקנא בה. במצב כזה אחיזת המכשיר גבוהה במקצת, הראש זקוף, שפת הגוף פתוחה ובטוחה, קול הדיבור גבוה והנטיה היא להסתובב הלוך ושוב בביטחון. תנועות הידיים נמרצות ומלוות את השיחה, כאילו כדי להעניק לשיחה מעטה של חשיבות ומכובדות, כל זאת כדי להרשים את הסובבים ואולי אף לעורר מעט את קנאתם.
במקרה של שיחה חברתית וידידותית במכשיר הסלולרי, נזהה שפת גוף קלילה, מחוות בתנועות הידיים, הליכה קלה, הרבה חיוכים לכל עבר והתעלמות כמעט מוחלטת מהסביבה. האנשים המצויים סביב כאילו אינם קיימים ושיחה ידידותית שכזו תארך כ- 15 דקות ואף יותר.
בהתבוננות בשפת גופו של האדם המדבר נוכל לעיתים קרובות לעמוד מקרוב על תוכן דבריו מבלי לשמוע. תנועת גופו תשדר לנו את הסכמתו או אי הסכמתו לתוכן השיחה. הבעות פניו ישדרו לנו את רגשותיו ומחשבותיו, תנועות ידיו יספרו לנו את מילותיו.
חלק מן הכתבה פורסם בעיתון "הארץ", בכתבה "יוצאים לתרבות סלולרית" בעריכת אורנה יצחקי בירבך, בתאריך 26.3.02.