top of page
Woman Using a Tablet

מאמרים

העיתון האלקטרוני "עיצוב תדמית"

לשון הגוף בהכרויות, בעידן האינטרנט והצ'אטים - חלק א'

מאת: אילה וייס

"איך מסתדרת מישהי, שעיסוקה תרגום מסרים בלתי מילוליים ושפת גוף, בעולם שכולו מסרים מילוליים?" אני נשאלת לא פעם על ידי גולשים המבקרים באתר. ואמנם, בעקבות האינטרנט, תקשורת בינאישית לובשת צורה ואופי חדשים.
הרושם הראשוני הוא התוויות שכולנו מדביקים. אישה העומדת לפגוש גבר בלתי מוכר (פגישה עיוורת), שניהם עומדים עתה למבחן הרושם הראשון. בתוך מס' דקות או שניות, ואולי אף בלי שיספיקו ליצור קשר מילולי כלשהו, יקבעו שני אנשים אלה עמדה, לשבט או לחסד, על כך כתבה בהרחבה נעמי בנצור בסיפרה: "עניין של תדמית".
במאמר זה אבחן מהו אופיו של הרושם הראשוני בעידן האינטרנט והאם אכן האינטרנט מספק מסרים מילוליים בלבד?

מהי תדמית?
תדמית היא דימוי (בלועזית: אימאז'), דמות אדם או ארגון המצטיירת בעיני אחר, או הרושם שאדם עושה על המתבונן בו. אם כך, הרי דימוי הוא בעצם אינסטינקט, כלומר: חוש טבעי, נטייה טבעית, הרגשה פנימית, יצר מלידה שעיקרו התגוננות ושמירה על הקיים, יצר המעורר להתנהגות שאינה מכוונת אל השכל.

השימוש בתוכנות צ'אטים לסוגיהן, הינו נפוץ ביותר ברחבי האינטרנט. משלוח אי-מייל נחשב כשימוש העיקרי. בתוך אלה נוכל למצוא: אוצר מילים, צורת כתיבה, שגיאות כתיב, דרך ביטוי - לאקוניות, רישול, יצירתיות (בבחירת כינוייים), הקפדה (על מיקום הסימנים - בסוף או תחילת משפט או הקפדה על הרישום בדף האינפורמציה), מעיון ראשוני בפרטים מתקבלת תדמית ראשונית, ועוד.
כל אלה הינם מסרים לא-מילוליים, אלה אינם המילים עצמם, אלא מה שמעבר למילים.

לא אחת קורה בהתכתבות בצ'אט, או בתוכנה למסרים מיידיים, שלאחר מילים בודדות, ניתנת דעתכם על האדם שמולכם. כיצד זה יתכן? במקרה כזה לא מעורב חוש השמיעה או הראיה.
מדובר בתחושת בטן: האינסטינקט או הדימוי שהרגשתם מראיית המילים, יצרו אצלכם תדמית חיובית או שלילית. את הרושם הראשוני הזה כבר יהיה קשה מאוד לשנות בעתיד. מובן שהנכם יכולים גם לטעות כי הרושם שמקרין האדם שמולכם לא מבטיח שכך הוא באמת.
הקביעה המהירה הזו לגבי האדם שמולכם, יתכן ומקורה במהות המדיום הזה, בו נדרשת זמינות ומהירות תגובה. סגנון חיינו הפך מהיר ומיידי והחלטות נקבעות בזמן קצר. כך פועלים בעסקים וכאן אנו רואים איך התרבות העסקית חודרת אף לתחום ההכרויות. אין זמן מיותר לצאת ולחפש בן/בת זוג והאינטרנט נותן פתרון מהיר ומקצר תהליכים.

"אין הזדמנות שנייה להקרין רושם ראשוני"
"There is never a second chance to make the first impression"


התרשמות ראשונית ממראה עיניים, שהיא, עדיין מרכיב מרכזי ביצירת תדמית, הרי בעידן הרשת, ההתרשמות ממסרים בלתי-מילוליים כגון: מראה חיצוני, לבוש, שפת גוף, וכו', קיבלה מיפנה בהכרויות באינטרנט, והפכה להיות גורם משפיע אחרון בהתרשמות הראשונית.
כשמתרחש מעבר בין פגישה וירטואלית לפגישה פנים אל פנים, האפקטים היסודיים החיוניים, כמו לבוש ומראה נעשים יותר ויותר משניים.
אם ההקפדה על הופעה חיצונית היתה העקרון המנחה במפגש עיוור, היום, ההכרות הוירטואלית נותנת למפגשים כאלה, פן חדש שבמסגרתו מראה הפנים נעשה מישני - אך שלא יתקבל הרושם שאינו חשוב.
האם זה טוב או רע?
אתם תחליטו לפי ראות עיניכם, אך מומלץ לשמוע את ה-"קול" לפני שמחליטים להיפגש ולראות.
הקול כשלעצמו הינו מסר בלתי-מילולי חזק שיכול לשדר בצורה טובה את אמינות הצד השני ולהשפיע מאוד על התרשמותכם הריגשית והאינטואיטיבית.
מירב הסיכויים שהלימה בין חושים, אינטואיציה ומסר קולי הנותנים התרשמות טובה, יבטיחו תדמית אמינה וחיובית שלמראה עיניים יקשה להשפיע עליה.

מחקרים הוכיחו כי ההתרשמות הראשונית ממראה עיניים (שפת הגוף, סגנון הלבוש, מבנה הגוף וצבע הבגד) מהווה 70% מקביעת התדמית, אך בעידן האינטרנט והצ'אטים דומה שהאחוזים משתנים. מסקנה זו מצריכה כמובן עיון מדוקדק יותר בניסויים מחקריים.
קיימת עדין דיסאינפורמציה רבה מחוסר נתונים מחקריים, אך הערכתי היא שלא ירחק היום ושיתוף פעולה מצד גולשים במחקרים שיעשו וינתחו את המתרחש בתחום ההכרויות, אכן יוכיחו את ההיפותיזה המוצגת כאן, לפיה הרושם הראשוני מתחלף באספקטים חדשים של "מראה" ותחת המראה הויזואלי, בא מקומו של המראה התרבותי: רקע, קווי חשיבה ותחומי עניין דומים, המהווים את המשיכה הראשונית.

אם התרשמתם מאוד לטובה בשיחות הצ'אטים שלכם, הרי שיהיה קשה מאוד לשנות את הרגשתכם כאשר "תראו", וגם אם זה לא בדיוק האביר על הסוס הלבן לו חיכיתן וגם לא סינדרלה עליה חלמתם ואולי אפילו לא הייתם מפנים אליו / אליה את המבט ברחוב, הקשר מקבל אפקט של עומק ביחסים עוד טרם נפגשתם.

אין האמור כאן מתייחס למתחזים ונוכלים למיניהם אשר המנוסים מבין הגולשים ידעו לזהותם בשלבי ההכרות המוקדמים אלא לתקשורת כנה ואמיתית בין אנשים.

ניתן לסכם ולומר כי כיום, כאשר האינטרנט מספק כלי חשוב, גדל והולך להכרויות, כללי המשחק מעט משתנים ואנו נדרשים בתקשורת בין-אישית, עוד טרם נפגשים, לא רק לדעת להתלבש נכון וללמוד את התנועות הנכונות אלא גם ללמוד לשדר רצינות, אמינות, נחמדות, נינוחות, חוכמה ויופי דרך המילים הכתובות.

7.2.06 - פורסם גם ב- ynet.

קורס דיגיטלי: שפת הגוף - תקשורת ללא מילים

אילה וייס, עיצוב תדמית.
 

bottom of page