מאמרים
העיתון האלקטרוני "עיצוב תדמית"
סוד הצבע
מאת: ענת גת
מה זה צבע? ואיך רואים צבעים?
כאשר חשוך אנו לא רואים דבר, כשיש מעט אור אנחנו מבחינים בצורות וצללים, אבל רק באור מלא ניתן להבחין בצבעים. האור עצמו, אף על פי שניראה חסר צבע, אוגר בתוכו את שלל תחזית השמש (ספקטרום), כשהאור נשבר אפשר להבחין בקשת הצבעים שמופקת מקרני אור בעלי אורך שונה (גלי האור האדומים הם הארוכים ביותר והקצרים הם הסגולים) כאשר אלומת אור נופלת על חפץ נשברות קרני האור. יכולת קליטת קרני האור של החפץ היא שקובעת את צבעו. חפץ בצבע שחור הוא חפץ שקולט את כל הקרניים וחפץ בצבע לבן הוא חפץ שמחזיר את כולן.
קיימים שלושה צבעים שלא ניתן להשיגם על ידי ערבוב של צבעים אחרים, הצבעים הללו נקראים צבעי יסוד והם: אדום, כחול וצהוב, משלושת צבעים אלה בשילוב עם שחור ולבן ניתן לקבל את כל צבעי הקשת.
הידעת?
לצבעים יש השפעה רבה על החיים ועל הטבע. ההשפעה של הצבע גדולה מכפי שאי פעם העליתם על דעתכם.
הצבע ממלא תפקיד חשוב בעולם החי: הוא מהדר את נוצותיהם של המחזרים, מצניע את הזקוקים להסוואה, בעולם הצומח הוא מושך בגוונים מסוימים ודוחה אחרים. גם בקרב בני האדם ממלא הצבע תפקיד חשוב, הצבע משקף את מצבנו הנפשי ואת מצב רוחנו וצבע גם יכול לשפרו. לצבע משמעויות רבות: משמעות דתית, משמעות סמלית, משמעות מיסטית, יש לצבע גם הבט רפואי וגם הקשר פסיכולוגי.
חכמי קדם גילו שאנשים מגיבים באופן שונה לצבעים שונים. צבעים מסוימים יכולים לגרום לתגובות נפשיות חיוביות וצבעים מסוימים יכולים לעשות בדיוק ההפך. צבע יכול לגרום לתגובות פיזיולוגיות של הגוף, צבע מסוים יכול להנמיך את לחץ הדם וצבע אחר יכול להעלות את הדופק. כל אדם נולד עם נטייה טבעית לצבעים מסוימים, אבל כשאנחנו גדלים אנחנו מאבדים חלק מתחושת הצבע האישית, אבל עדיין נשארת בנו רגישות לאותם צבעים שנכונים לנו ואתם אנו חיים בהרמוניה.
לצבע הסברים רבים ומשתמשים בו לאין ספור מטרות. במשך מאות בשנים, מרגע שהאדם הקדמון הצליח לראשונה להפיק צבע מהאדמה ועד ימינו אנו, ממשיכים אומנים רבים לחקור את סודות הצבע, אולם גם היום כשאנו יודעים בבירור מהו צבע, איך מתקבל הצבע ומה קולטת העין, עדיין קיימים סודות רבים, חלק מהם החלטנו לחשוף בפניכם:
בחירה של צבע:
אנשים נוטים להקיף את עצמם בצבעים. הם לובשים בגדים בצבעים שהם אוהבים, מרהטים את בתיהם ברהיטים צבעוניים, אוכלים מזון צבעוני ושותים משקאות בצבעים שונים. אנחנו לא ממש שמים לב לדברים הללו, אבל לבחירת הצבעים יש משמעות רבה והיא מאפשרת הבנה ביחס למצבו הנפשי וגם למצבו הגופני של האדם.
בפסיכולוגיה קיימת גישה שטוענת שבחירת הצבע שלנו יכולה לספר עלינו. הם אומרים שעלינו לבחור שלושה צבעים: הצבע הראשון שבחרנו משקף את עברנו, השני משקף את ההווה שלנו והצבע השלישי משקף את שאיפותינו לעתיד. גישה אחרת בפסיכולוגיה טוענת שהצבע הראשון הוא האיד-היצר, השבע השני הוא האני-המודע והשלישי הוא האני העליון-התת מודע. גם ברפואה האלטרנטיבית ובמיסטיקה מקובל שצבע מספר על תוכנו של אדם. אולם כשם שיש אין ספור צבעים, כך קיימות אין ספור גישות לפירושם, ולפעמים גישה מסויימת הפוכה מגישה אחרת.
בחירת הצבע המודעת שלך (בביגוד למשל) מושפעת מהחינוך שקיבלת. אנחנו, בעולם המערבי, רואים בלבן סמל לתום ובשחור סמל לאבלות. במזרח הרחוק לבן הוא סמל לאבל ולשחור אין שום משמעות בהקשר זה. גם בחירה לא מודעת (בחירת צבע במשחק שח או דמקה) מושפעת מחינוך ואוירה, אולם אז יש יותר סיכוי שהיבטים נפשיים עמוקים ומצבים פיזיולוגיים יצוצו.
משמעות מיסטית:
לצבעים יש משמעות מיסטית בהקשרים רבים. יש המאמינים שאבני חן ואבני מזל בצבעים מסוימים יכולות להביא מזל טוב או קללה. אבן חן ירוקה שתיענד כטבעת או כסיכה על בגד תביא ברכה לפרנסה טובה. אבן בצבע טורקיז תגן עליך מפני עין רעה ואבן אדומה יכולה להסיר עין רעה. אנשים שרואים אנרגיות טוענים שגם לצבעים של ההילות שמקיפות את בני האדם יש הסבר. הילות אדומות מעידות על כוח ובריאות טובה והילות צהבהבות מצביעות על בעיה.
יופי של צבע:
לכל אחד יש גוון עור שמיוחד רק לו, צבע עיניים וצבע שיער. כדי שאדם יראה במיטבו עליו ללבוש צבעים שמבליטים את יופיו המיוחד. אנחנו נולדים עם נטייה טבעית לצבעים שטובים למראה החיצוני שלנו וגם לנפש שלנו, אולם במשך הזמן אנחנו מאבדים את תחושת הצבע הטבעית. אנו מתקלקלים וקונים בגדים בצבעים שמוכתבים על ידי מעצבי אופנה ומשתנים מידי שנה, אנחנו שוכחים שלא כל צבע אופנתי הוא צבע שעושה לנו טוב.
צבע נכון לבגד - הוא צבע שגורם לעור הפנים להראות חלק ובריא, מטשטש צללים ועיגולים כהים מתחת לעיניים, מבליט את צבע העיניים ומחייה את השיער. צבע לא נכון יגרום לפנים להראות חיוורות, יבליט פגמים בעור ויגרום לתחושה לא טובה. כולם מכירים את הימים האלה שבהם אנחנו מרגישים מצוין, אבל למרות זאת, כולם שואלים אותנו אם אנחנו מרגישים טוב, או האם אנחנו עייפים ? הסבירות היא שפשוט לבשנו צבע שלא התאים לנו וגרם לנו להראות רע.
מה אומר עלינו צבע הבגד שאנו לובשים?
צבע הבגד משקף לא רק מצב רוח רגעי, אלא גם את האישיות באופן כללי. הצבעים ששולטים בארון הבגדים, יכולים לתת אינדיקציה לגבי מי אנחנו, יותר מאשר גזרת הבגד. למשל: מי שאוהב ללבוש כחול כהה, הוא אדם שמרן ומופנם, ומי שאוהב ללבוש כחול-צי הוא אדם חושב ומעמיק. מי שלובש צהוב הוא אדם רודף פרסום, מוחצן, אבל גם עליז ושמח. גם אדם שלובש אדום הוא אדם מוחצן, שאוהב תשומת לב. בנות שלובשות ורוד פסטלי הן רומנטיות ורגישות, ומי שאוהבת ללבוש ורוד ניאון היא סקסית ומוחצנת. מי שאוהב כתום פסטלי הוא אדם צעיר ואופטימי ומי שאוהב כתום תפוז הוא אדם חם ואוהב. אדם שלובש ירוק כהה וירוק בקבוק הוא אדם שמרן ושלוו. מי שלובש ירוק לימון או ירוק ניאון הוא אדם תככן. מי שלובש חום עם תת גוונים של צהוב או בנטייה ללבן הוא אדם טבעי. מי שלובש חום-ירקרק הוא אדם משעמם ומשועמם. מי שלובש סגול חציל אומר על עצמו שהוא חכם ומתוחכם. סגול פסטלי משדר נעורים. אנשים שאוהבים ללבוש לבן הם אנשים כנים ואלגנטיים. יש הרבה אנשים שלובשים רק שחור כי הם חושבים ששחור הוא צבע מרזה (כל צבע כהה יוצר צללית מרזה), אחרים לובשים שחור כדי למשוך תשומת לב. מי שלובש שחור במיוחד אם הוא מבריק משדר אלגנטיות.
ענת גת, עיתונאית וסופרת.