מאמרים
העיתון האלקטרוני "עיצוב תדמית"
נימוסים בטלפון נייד
מאת: אילה וייס
הטלפון הנייד נעשה בשנים האחרונות אביזר המהווה חלק בלתי נפרד מהלבוש שלנו או לחילופין פריט חובה בתיק האישי. נדיר למצוא אדם שלא מחובר למכשיר כל כך חיוני וקשה להבין איך הסתדרנו בלעדיו בעבר.
יחד עם זאת, היות והטלפון כבר אינו מכשיר אישי הממוקם רק בבית או במשרד, חשוב לזכור לגלות רגישות ולהשתמש בטכנולוגיה הזו מבלי להפריע ולהטריד את האנשים מסביב הנאלצים להקשיב לנו שלא מרצונם. עניין זה חשוב הן מבחינת תקשורת חברתית נעימה והן מבחינה עיסקית.
להלן מס' המלצות לשמירה על נימוס בעת שימוש בטלפון הסלולארי ובטלפון בכלל:
צלצול עדין ושקט, שלא יעצבן את הסובבים.
מומלץ דיבור שקט ולא צעקני כדי לא להטריד ולהפריע לסובבים. אם אפשרי כדאי לצאת מהמקום. באוטובוס: כדאי לזכור שאתם לא לבד, ואף אחד לא מתעניין בשיחותיכם האישיות הקולניות בדר"כ כדי להתגבר על רעש המנוע. אותו דבר במקומות בילוי אליהם אנשים מגיעים כדי להרגע ולנוח.
כאשר השיחה ארוכה ודורשת ריכוז, מומלץ לעבור לשוחח בטלפון רגיל של בזק. לא נעים לשוחח כאשר ישנם הפרעות קליטה ורצוי לסיים שיחה כזו ולהתקשר במועד מאוחר יותר.
כדאי לזכור שהטלפון הנייד משרת אותנו בהיותנו זמינים, להודעות אינפורמטיביות קצרות ולא לשיחה עיסקית ארוכה.
כאשר הטלפון הנייד משמש לצורך עסקי, כדאי להשתמש בשרות התא הקולי בזמן שאין אפשרות לענות (בעת ישיבה, נסיעה וכד'). אנשים רבים טוענים שזה "לא יפה" לא לענות, מה שגורם להם לענות לטלפון באמצע ישיבה, להיות קצרי רוח ולחתוך את השיחה כי הם עסוקים, דבר אשר עשוי להעליב את המתקשר, שלא הספיק "להשחיל" מילה. הרבה יותר מנומס להשאיר משיבון עם הודעה קצרה ועניינית המזמינה את המתקשר להשאיר הודעה מכובדת ולהבטיח לו לחזור אליו בהקדם.
כאשר נמצאים במהלך ישיבה, הרצאה, פגישה עסקית, פגישה עם חברים וכד', מותר ורצוי לכבות את הטלפון הנייד. אם מצפים לשיחה דחופה או חשובה במיוחד, כדאי להעביר את המכשיר למצב רטט או להתנצל מראש בפני הנוכחים כי יתכן ונקבל שיחה חשובה.
זיכרו: אנשים אוהבים יחס וכבוד. השותף לפגישה ירגיש שמכבדים את נוכחותו כאשר מוותרים על הסקרנות לענות לשיחות. אף אחד לא נהנה לשבת עם מישהו ולהמתין בסבלנות עד שיסיים את שיחותיו.
חשוב מאוד לבדוק הודעות לאחר שהטלפון לא היה זמין ואם לא עושים זאת, עדיף לבטל את המשיבון. האמירה "לא בדקתי היום הודעות" אינה ראויה, לא מכבדת ומעליבה את המתקשרים המצפים למענה מהיר.
כל אחד מעוניין לקבל תשומת לב מלאה. שיחת טלפון אישית אינה שיחת ועידה. סיים את השיחה ורק אז תתפנה לאחרים.
נהוג להמתין עד שהאדם המתקשר יהיה זה שיסיים את השיחה. מצב הפוך אינו מנומס והמתקשר עשוי להעלב אם ינתקו לו את השיחה בזריזות רבה מידי לטעמו. היו סבלניים.
כשאנחנו מוצאים לעצמנו זמן פנוי להתקשר לאחרים, חשוב שנזכור תמיד שגם זמנו של האדם בצד השני יקר ועלינו להיות רגישים ולבדוק אם הוא פנוי לשיחה או לקצר בה כשאנחנו חשים שאין הזמן מתאים.
לסיום: תמיד כדאי לזכור את האמירה הותיקה והחכמה: "מה ששנוא עלייך, אל תעשה לחבריך".
אילה וייס, עיצוב תדמית.