top of page
In Love

מאמרים

העיתון האלקטרוני "עיצוב תדמית"

שפת הגוף באהבה ובזוגיות

מאת: אילה וייס, חגית גיטה

תהליך תקשורתי בין אנשים חל בזמן העבודה, פגישות הכרות, משפחה - בין הורים וילדים וכמובן בין בני זוג. בתהליך התקשורתי, מעבר למילים, מועברים סימנים באמצעות תנועות הגוף ו/או הבעות הפנים.
אם ברצוננו לשפר את התקשורת שלנו עם הזולת בסביבה החברתית ובמקרה זה - בסביבתנו הזוגית, עלינו ללמוד לקרוא את התנועות המשודרות אלינו ולהתאים אותן לסיטואציות הזוגיות, כאשר הדגש הוא על התנועות וההבעות יותר מאשר על המילים.

דבר ראשון עלינו להבין שלמסר בלשון הגוף יש יכולת לבטל את המסר המילולי.
כאשר בן הזוג שואל את בת זוגתו: "מה שלומך? איך עבר עלייך היום?" והיא עונה לו: "בסדר גמור" אך פניה משדרות מעין עצבות, תשישות וכל תו מראה ש"נפלו פניה", הוא מבין, אם יתבונן, כי המסר המילולי שהעבירה אליו היה חסר משמעות ותחושותיה האמיתיות ניכרות בפניה. אם לא יתבונן, לא יבחין בזאת ויווצר קצר תקשורתי משום שהיא ענתה משהו שלא התכוונה אליו באמת.

קרוא וכתוב בשפת הגוף
כדי לשפר את הזוגיות נדרש לא רק "לקרוא" תנועות אלא גם לדעת "לכתוב" תנועות: לשדר את התנועות הנכונות והמתאימות לסיטואציות שונות. לעיתים מצב זה דורש אימון ותשומת לב מיוחדת אך עם הזמן הוא יהפך להרגל. לדוג': כשבן הזוג (או בת הזוג) מגיע מאוחר הביתה לאחר יום עבודה ארוך ומעייף, פותח את הדלת וזוכה לקבלת פנים קרה, התחושה שלו אינה נעימה ומכבידה עוד יותר על תחושת העייפות הפיזית והנפשית. רגע העימות הראשון הזה יוצר מתחים וקצרים בתקשורת. מעין "יחס גורר יחס".
הפתרון הוא פשוט ביותר: החיוך! דבר קטן שאינו עולה מאום ועושה נפלאות. החיוך מאיר את פני המחייך, מרכך את בן הזוג ויוצר שלווה וכמעט תמיד ובאופן אינסטינקטיבי שדר החיוך יזכה בשדר חוזר של חיוך ונעימות. החיוך הוא מרכיב חשוב ביותר בתקשורת בין אישית בכלל ובתקשורת זוגית בפרט.

נשים זכו לרגישות יתר בכל הקשור ל"קריאת" בני זוגם, אך גם גברים שחיים שנים ארוכות עם אותה אישה ומכירים אותה יכולים להבחין על פי מבט בפניה מהן תחושותיה ולמה היא זקוקה. זוגות שחיים יחד הרבה שנים ממעטים להסביר את רגשותיהם בדיבור. ההמלצה שלנו היא להשתמש בלשון הגוף כאשר המילים כבר לא מנסות לגעת.

העיתוי הנכון לשיחה משותפת
בני זוג נוהגים לשתף זה את זו בסיפורי היום שחלף וענייני עבודה שהטרידו אותם. לבן או בת הזוג לא תמיד יש כוח וסבלנות להקשיב. המשתף מסוגל להבחין בכך כאשר אין קשר עין מצד המקשיב. בנוסף, אם הם יושבים זה מול זו, ניתן להבחין בערנות השומע באופנים הבאים: אם גופו נוטה כלפיו וכן רגליו. אם אלה פונים אחורה או הצידה עדיף לדחות את השיחה לזמן אחר.

שדרים מיניים
בתרבויות מסורתיות ואף בארצנו בחברה הדתית, הלבוש מהווה מסווה שנועד לחסום את השדרים המיניים בין גברים ונשים נשואים לאחרים שאינם בני זוגם: כיסוי הראש של האישה, טבעת הנישואין - כל אלה הם שדרים לא מילוליים שהגוף משדר החוצה כלפי הסביבה.
התקשורת המינית היא בעיקרה תקשורת בלתי-מילולית, ביחוד בין בני זוג קבועים (נשואים או חברים) אשר אינם זקוקים למילים כדי לומר את רצונם.
במצבים של חוסר סיפוק מיני, סקסולוגים ממליצים לוותר כליל על התקשורת המילולית העשויה דווקא להגביר את תחושת התסכול ולהעביר את התחושות באמצעי המישוש בלבד.

המגע לשיפור הזוגיות
המגע הוא כלי תקשורת, שפה אשר באמצעותה ניתן בתוך חמש שניות להעביר יותר אהבה מאשר בחמש דקות של מילים.
הכוח של פעולת הנגיעה באדם אחר אפילו למשך פחות משניה הוא מדהים, הוא יכול לגרום לאנשים לחוש טוב ולהתחיל ליצור קשר, לחדש קשר ולעורר קשר ישן.

בתקשורת הבלתי מילולית נוהגים לחלק את המגע לסוגים שונים:


בקשר הזוגי ניתן למצוא את הסוג הראשון - מגע של תשוקה - זהו מגע עז, מלא רגש ומכוון לעורר בנו ובגופנו תשוקה לבן המין השני.
מחקרים מראים כי ההתעוררות הארוטית של האישה תלויה יותר במגע ואילו של הגבר בגירוי החזותי ("כוחו של מגע" - פיליס ק. דיוויס). מגע מיני מעורר תשוקה מלווה באינטימיות ורוך ובנגיעות עדינות ורכות ואוהבות בונה אמון וקרבה אמיתית. על מנת לפתח את מגע התשוקה חשוב להבין כי לכל אדם יש כמיהה למגע שונה - יש רוצים בחיבוקים רבים, יש מעדיפים התכנסות זו בתוך גופו של זה, אחרים יעדיפו שפשוף נמרץ בגב או עיסוי ברגליים, לכן חשוב מאוד להיות קשובים לצרכים האישיים של כל אחד.

מגע מרפא - ברפואה האלטרנטיבית המגע הוא חלק חשוב בריפוי. עובדים ומרפאים רבים משתמשים במגע כצורה של תקשורת ריפוי. המגע מוביל לשינויים מטבוליים וכימיים בגוף המובילים לרפוי הגוף.
העיסוי הוא צורה מיוחדת של מגע - הפעולה הפשוטה של קבלת אדם כמות שהוא וטיפול בגופו באמצעות מגע ועיסוי יכולים לחולל נפלאות ולגרום לאדם לקבל עצמו.
לעיסוי יש שפע תועלות לשיפור הזוגיות: הוא מרגיע את הגוף, מפחית מתחים, ממריץ את הדם, משחרר רעלים, מגביר את תחושת האנרגיה וגורם להרגשה טובה. העיסוי יכול להיות חוויה מטפחת, חושנית, מעלה זכרונות, ויוצרת תחושות חדשות ומענגות.

טריטוריה
כמו בעלי חיים גם האדם מסמן טריטוריה: בחפצים, בריחות, בקולות ובשפת הגוף.
כל אדם חש רוגז וכעס ברגע שהזכויות הטריטוריאליות שלו נשללות ממנו - מתחים ומריבות מתעוררים תכופות בין בני זוג עקב אי שמירה על הטריטוריה של השני.

המרחב האישי שכל אדם מגדיר לעצמו הוא מעין בועת אוויר אותה הוא רואה כהמשך ישיר של גופו ולתוכה ירשה כניסה רק לאנשים הקרובים אליו רגשית.

בין בני זוג קיימת פלישה לטריטוריה של השני לעיתים שלא במודע, כגון: נגיעה בחפצים אישים ללא רשות או פלישה למרחב האישי ע"י ידיים שמתנופפות מולו בזמן שיחה, הרמת קול, הזזת חפצים וכו'.
התחשבות בבן הזוג ויצירת מרחב הולם ימנעו מתחים וכעסים נגדו ואף ירחיבו את אהבתו.
קל לעשות זאת אם נדע להתבונן בבן זוגנו בשעת פעילותו ולראות כיצד הוא/היא מתייחסים לחפצים, לרעשים, לריחות, לזמנים, ועוד...

מחקרים שנעשו על זוגות נשואים במשך מספר שנים רב אשר דירגו את רמת היחסים ביניהם כטובה מאוד, הראו כי אחד הדברים החשובים ביותר שגרמו למערכת היחסים לשמור על שלמותה בצורה טובה היה שמירה על מרחב הטריטוריה של בן זוגם.
התחשבות וכבוד הדדי היו חלק מרכזי במערכת היחסים הזוגית.

שפת הגוף מספקת לנו מידע חשוב בדבר ההרגשה הפנימית והנטיות של הזולת.
אם נפקח עין ונהיה קשובים לאותות ולפרשנויות של שפת הגוף שלנו ושל בן זוגנו נוכל לנהל שיחות ופגישות ביתר קלות וביתר הצלחה.
שפת הגוף - פותחת נתיבים ישירים אל בני אדם אחרים ומאפשרת יחסים כנים וחופשיים עמם.

פורסם במוסף מעריב מיוחד לט"ו באב תשס"ד - "ט"ו לאהבה", 30.7.04. 

קורס דיגיטלי: שפת הגוף - תקשורת ללא מילים

חגית גיטה, אילה וייס - עיצוב תדמית.
 

bottom of page