top of page
Woman in Therapy

מאמרים

העיתון האלקטרוני "עיצוב תדמית"

קשר אובססיבי

מאת: יואב ברנזון

מהם 10 המאפיינים של קשר אובססיבי?

(1) התמכרות לאדם ולא לקשר
קשר אובססיבי הוא למעשה קשר נטול קשר. הקשר עצמו לא קיים, אלא רק הכמיהה אחר אדם מסוים. במקום לשים את הדגש על הקשר עצמו, איכותו, רמתו, ההנאה שהוא מעניק - כל תשומת הלב הולכת על האדם שבצד השני, כל הפוקוס מתרכז בו ולא בקשר, כל האנרגיה ממוקדת בזמינות של אותו אדם ובמידת הרצון שלו להיות בקשר.

(2) לחץ ומתח בלתי פוסק
בקשר אובססיבי ישנה תחושה תמידית של לחץ ומתח בלתי פוסק, כאילו הכול ארעי, הכול זמני, כאילו אין שום יציבות וודאות והכול עומד ליפול ולהתרסק בכל רגע. הפחד לאבד הוא מוטיב מרכזי ביותר בקשר אובססיבי.

(3) תחושה של ארעיות וסכנה
אנשים שנמצאים בקשרים אובססיביים - הם אנשים שחיים כל הזמן בתחושה של רדיפה, סכנה, ארעיות וקונספירציה. כיוון שהביטחון העצמי שלהם נמוך, הם כל הזמן עסוקים בהגנות, בהתגוננות, בהיערכויות לרע מכל ולמחשבות שליליות.

(4) שנאה עצמית מושרשת
קשר אובססיבי הוא תולדה של שנאה עצמית מושרשת. הוא גורם לאדם לנטוש את עצמו לחלוטין, להיות מוכן לוותר על חייו ועל כל מה שיש לו, בשביל טיפת חיים של מישהו אחר. אנשים כפייתיים יוצרים קשרים כפייתיים בין היתר, כדי לברוח מעצמם ולהתרחק ממי שהם כמה שיותר רחוק. הם מנסים למצוא מפלט בתוך החיים של מישהו אחר - העיקר לא להיות מי שהם נועדו להיות ולא לחיות את החיים שניתנו להם. הם נאחזים בתקווה שמישהו אחר נותן להם, כאילו המפתח לאושר נמצא בידי אחרים ולא בידיים שלהם.

(5) פסימיות
קשר אובססיבי נולד משליליות ומפסימיות. אנשים בעלי גישה עצובה, שלילית, קטנת אמונה וסגורה הם האנשים שנוטים לפתח קשרים כפייתיים, כי יש משהו טרגי שידוע מראש בקשרים כאלה, ואנשים פסימיים הם אנשים שבאופן לא-מודע מושכים אליהם דברים לא טובים וקשרים בלתי אפשריים.

(6) הסתכלות צרה על העולם
לאנשים כפייתיים שמנהלים קשר אובססיבי ישנה הסתכלות מאוד צרה על העולם, ואמונה שקרית לחלוטין כאילו אם יאבדו את בן הזוג שלהם, עולמם ייחרב, לא יהיו להם חיים, הם בחיים לא ימצאו מישהו כמוהו ולעולם לא יהיה לו תחליף. זוהי הסתכלות שקרית וצרה משום שעובדתית, כמות האנשים בעולם היא למעשה אינסופית, ותמיד ישנו תחליף ראוי, ואפילו טוב יותר, לכל אדם אהוב.

(7) השקעת כל הביצים בסל אחד
אנשים כפייתיים תמיד משקיעים את כל הביצים שלהם בסל אחד. הם משקיעים את כל האנרגיה ואת כל המאמצים שלהם באדם אחד, גם כשהם יודעים שזה ייגמר לא טוב, ופשוט הולכים בעיניים עצומות וללא שום זהירות על "כל הקופה". אנשים שיוצרים קשרים כפייתיים הם בדרך כלל אנשים בעלי נטיות אובדניות, בעלי כמיהה לסיכונים קיצוניים, בעלי התמכרות לטרגדיות ובעלי משיכה לא מודעת למצבי כישלון.

(8) העדר חיים חברתיים
בדרך כלל, אנשים שמנהלים קשרים כפייתיים נוטים לבטל או לצמצם את החיים החברתיים שלהם ולהתמקד כמעט באופן בלעדי במושא האובססיה שלהם.

(9) יצירת כת של שניים
אחד המאפיינים של קשר כפייתי הוא היותו סוג של כת בשניים. לפי התפיסה הזוגית הכפייתית: "לי יש אותך ולך יש אותי, וחוץ מזה איננו זקוקים לאף אחד". הגישה הזוגית הכפייתית אינה נכונה, אינה בריאה והיא מסוכנת, כי היא מעמיסה על הקשר הזוגי יותר משהוא יכול להכיל, והיא אינה מאפשרת חופש זוגי בסגנון מאוזן יותר של "שנינו ביחד וכל אחד לחוד".

(10) מוכנות לספוג סבל, השפלות וכאב
בקשר כפייתי ישנה מוכנות של שני בני הזוג או לפחות אחד מהם - לסבול. תפיסת עולם זו ש"אהבה היא רגעים גנובים של אושר עם מנות אדירות של סבל" מאפיינת יחסים כפייתיים. אנשים כאלה לא חוו מערכות יחסים שבהן אין שום סבל, רק נינוחות, הצלחה והנאה. לכן הם דבקים בנוסחה המזוכיסטית, כי זה הדבר היחידי שהם מכירים.

וטיפ לסיום:
קשר כפייתי מתאפיין בהתדרדרות הדרגתית של כל תחומי החיים - לטובת רדיפה אינסופית אחר בן זוג בלתי מושג. הוא מוביל בסופו של דבר להתרסקות נפשית ולצורך בתהליך שיקומי ארוך ולא קל.

יואב ברנזון, מאבחן ומטפל רב-תחומי במשברים בזוגיות ובקריירה.

bottom of page